Teemat
Tilaaminen,

Alkoholin tilaaminen netistä: Pitävätkö nämä myytit paikkansa?

Jos olet yhtään seurannut keskustelua alkoholin tilaamisesta ulkomailla, olet ehkä huomannut kuinka paljon keskustelut kääntyvät ylipäänsä alkoholin käyttöön, eivätkä niinkään itse tilaamiseen. Suomalaiset ovat kai tottuneet kotimaiseen valikoimaan. Alkoholin liiallisesta kulutuksesta johtuvat ongelmat nousevat myös mieleen. Meitä peruskäyttäjiä kuitenkin kiinnostaa, millaista tilaaminen oikeastaan on, ja mitkä uskomukset pitävät paikkansa.

Keräsin tähän muutamia keskeisiä myyttejä, jotka liittyvät tilaamiseen ja tilattuihin tuotteisiin. Esimerkiksi tilaamisen laittomuudesta ollaan niin montaa mieltä, että kysymys kaipaa hieman selvennystä. Katso alta, mitkä myytit pitävät paikkansa!  

1. Myytti: Alkoholin tilaaminen kertoo ongelmista.

Oletko sinäkin törmännyt tähän? Suomalaisilla on usein piintyneitä ajatuksia siitä, että alkoholin ostamisessa on jotain häpeällistä tai noloa. Vaikka eihän siinä ole. Isommankin satsin tilaaminen kerralla ei ole outoa, vaan ihan järkevää. Monissa juhlissa on mukava tarjota juomia ja samoin on mukava pitää pari pulloa kaapissa siltä varalta, että haluaa ottaa ruokajuoman tai tarjota vieraille… Sitä paitsi, kuka raahaa mieluummin raskaat pakkaukset itse perille kuin vastaanottaa ne kotiovelle?  

2. Myytti: En voi koskaan tietää, saanko niitä tuotteita, joita tilaan.

Juomien tilaamisessa pätevät samat säännöt kuin muissakin verkkokaupoissa. Jos viinipullossa onkin marjamehua, tuotteen voi reklamoida. Jos tuotteita rikkoutuu matkalla, voi saada tilalle uudet tuotteet tai rahat takaisin. Toki kauppojen käytännöissä voi olla eroja, mutta juomat eivät ole sen kummempaa tilattavaa kuin vaikkapa vaatteet tai elektroniikka. Asiakaspalautteista voi jo etukäteen lukea, miltä verkkokauppa vaikuttaa. Esimerkiksi Viinikauppa.comin sivuilla löytyy asiakkaiden kommentteja, joita lukiessa saa käsityksen toiminnasta.

3. Myytti: Tilaaminen ei ole laillista.

Jaahas. Tämä myytti tulee vastaan kaiken aikaa, joten se on pakko nostaa esille. Yksinkertaisin vastaus on, että kyllä, se on laillista. Suomi on EU-maa, mikä tarkoittaa muiden muassa kaupankäynnin helpottamista Euroopan Unioniin liittyneiden maiden välillä. Eurooppalaisesta näkökulmasta juomien tilaaminen ei eroa muiden tuotteiden liikkumisesta maasta toiseen. Suomen alkoholilait tekevät tilaamisesta hieman erilaista, mutta laitonta tilaaminen ei ole.

4. Myytti: Suomen tulli voi takavarikoida tilaukseni.

Itselleni ei ole käynyt näin, mutta joillekin on. Takavarikoinnit liittyvät ilmeisesti epäselvyyksiin verojen maksamisessa. Jos kaikki on hoidettu asianmukaisesti, ei tullilla ole syytä tai oikeutta pitkittää tilauksen saapumista tilaajalle.

Oletko sinä joskus miettinyt jotain juomien tilaamiseen liittyvää kysymystä, jota ei tässä tule esille? Kommentoi alle ja jatketaan keskustelua aiheesta.